ISTRAŽUJEMO UČIMO IGRAMO SE!
ig

O nama

about
Naš motiv

Znanje pod lupom je neprofitna organizacija osnovana 2020. godine sa ciljem da najmlađoj populaciji pruži iskustvo muzeja za decu.

Aktivnosti naše organizacije usmerene su na osmišljavanje, organizovanje i realizaciju tematskih izložbi za decu, fokusiranih na specifične zahteve deteta – tematski, vizuelno i taktilno.

Verujući da su muzeji za decu mesta gde se razvijaju puni potencijali deteta i stvaraju nove, humanije generacije mladih – naš krajnji cilj je osnivanje muzeja za decu.

Naše vrednosti
1. Slavimo igru!

Kroz igru deca uče ko su i kako funkcioniše svet, rešavaju probleme i uče da izražavaju osećanja. Vrednost i moć igre uklopljeni su u svaki aspekt Znanja pod lupom.

2. Stvaramo nezboravna iskustva!

Kreiramo Znanje pod lupom kao mesto gde deca i odrasli mogu da kvalitetno provedu vreme i dožive nezaboravna iskustva.

3. Budimo znatiželju!

Podstičemo ljubav prema učenju i razvijanje osnovnih životnih veština, negujemo kreativnost i lični razvoj dece.

4. Sanjamo velike snove!

Inspirišemo decu da zajedno sa nama sanjaju velike snove.

about
about
Naše zašto

Muzeji za decu i interaktivne dečje izložbe u svetu odavno su prepoznati kao rasadnici kreativnosti i samostalnog učenja.

U Srbiji se svake godine rodi oko 65.000 dece.

U okviru naše ciljne grupe (deca uzrasta 4-12 godina) svoj muzej u Srbiji nema oko 550.000 dece. Želja nam je da ovoj deci ponudimo obrazovno podsticajni, te fizički i mentalno angažovani sadržaj.

To je ZAŠTO iza Znanja pod lupom.

Naše kako

Nastojaćemo da animiramo i privučemo decu, kako kroz organizovane posete obrazovnih institucija, tako i kroz privatne poslepodnevne dolaske i posete vikendom, kada ćemo ponuditi sveobuhvatno porodično iskustvo.

Cilj nam je da naše izložbe posete više gradova i mesta u Srbiji, što otvara put realizaciji naših nastojanja da što većem broju dece ponudimo obrazovno podsticajni, fizički i mentalno angažovani sadržaj.

about
Upravni odbor

Znanje pod lupom

Marko Tepavac, Direktor sektora za informaciono komunikacione tehnologije - Banca Intesa Beograd

dr Vladan Đokić, Profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Jelena Miljković, Direktor Arhitektonsko-građevinskog biroa Prostor

mr Branko Pavić, Profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

dr Ana Miladinović, Predsednik Znanja pod lupom


Reč osnivača

Kao mama jedanaestogodišnje devojčice i sedmogodišnjeg dečaka imala sam priliku da posetim mnoge dečje muzeje u svetu. Porodične posete dečjim muzejima u Meksiko sitiju – Papalote Museo del Niño, u Amsterdamu – NEMO centar, u Barseloni – Cosmo Caixa, u Beču – Zoom museum – samo su neka od nezaboravnih iskustava koja su ostavila neizbrisiv trag. „Zašto kod nas nema dečjeg muzeja?ˮ, bilo je pitanje koje su mi deca postavljala po izlaska iz ovih muzeja. Upravo to pitanje, koje sam prvi put čula 2016. godine, bilo je inspiracija i seme koje se usadilo duboko u srcu – želja da razvijem tip muzeja koji želim za svoju decu.

Ipak, na ovaj sam se korak odlučila tek 2020. godine, nakon životnih okolnosti koje su me naučile da drugačije cenim život. Ono što je nekada bila samo ideja stavljena po strani, postalo je jasna smernica kuda dalje. Osnivanje Znanja pod lupom, neprofitne organizacije sa ciljem da se podigne svest o značaju neposrednih doživljaja i saznanja u muzejima, prva je stepenica na koju se zakoračilo.

Moje lično zapažanje je da sve veća upotreba standardizovanih testova, pamćenje činjenica i brojki bez razumevanja, smanjeno vreme za odmor i preopterećeni rasporedi ne stvaraju vizionarske kreatore, koji su našem društvu potrebni. Uverena sam da je, pored ljubavi, jedna od najvažnijih stvari koju svojoj deci moramo pružiti – mogućnost da grade svoju ličnost kroz razvoj kritičkog razmišljanja, otkrivanje sopstvenih veština, sposobnosti i kreativnosti. Znanje pod lupom želi da bude pokretačka snaga za ovu važnu promenu u društvu.

Sa svešću da nas na tom putu očekuje puno izazova, težnja je da se oko Znanja pod lupom okupi što veći krug pojedinaca, institucija i kompanija koji će nam pomoći da realizujemo našu misiju. Samo zajedno možemo preći mnoge stepenike u budućnosti.

U želji da se svi osetimo ponosno na ono što ćemo zajedno postići,
AnaM

* Osnivač Znanja pod lupom je dr Ana Miladinović, diplomirani inženjer arhitekture. Kao projektant se ostvarila u arhitektonskim biroima Srbije, Španije i Meksika. Diplomu inženjera arhitekture stekla je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a dalje školovanje nastavila je na Politehničkom Univerzitetu Katalunje – UPC u Barseloni, gde je stekla i diplomu doktora nauka. Paralelno sa strašću koju ima ka arhitekturi, gaji i strast ka fenomenu muzeja. Upravo u okviru doktorske teze, odbranjene 2015. godine, spojila je ljubav prema arhitekturi i prema muzejima. Tokom 2020. godine osnovala je neprofitnu organizaciju Znanje pod lupom, sa ciljem da najmlađoj populaciji pruži iskustvo muzeja za decu.